woensdag 23 juli 2008

Volgende regering VS beslist over extra manschappen voor Afghanistan

Het zal aan de volgende Amerikaanse regering worden overgelaten of er troepenversterkingen naar Afghanistan zullen worden gezonden. Verkiezingen in de VS vinden in november plaats.

Dat heeft het Pentagon woensdag laten weten. Een woordvoerder zei dat de VS zich voornamelijk op Irak hebben gericht. Hierdoor gingen er minder soldaten en materieel naar Afghanistan.

Begin dit jaar stuurden de VS wel 3.200 versterkingen toen bleek dat bondgenoten hiertoe niet bereid waren. De manschappen werden ingezet in het gewelddadige zuiden van het land. Dit deel staat als de meest gewelddadige regio bekend.

Ook Canada had aan een verlenging van haar mandaat de eis gesteld dat er 1.000 soldaten de provincie Kandahar kwamen versterking. Alleen de VS bleken bereid deze te leveren.

Tot voor kort stond de oorlog in Afghanistan in Amerika ook wel bekend als “de vergeten oorlog”. de nadruk in de media laf op Irak. Maar nu lijken er voor de derde maand op rij meer buitenlandse soldaten om het leven te komen in Afghanistan dan in Irak.

De NAVO en commandanten vragen al zeker twee jaar om versterkingen in Afghanistan. Al met al is het aantal soldaten er in die periode wel toegenomen, maar dit zou bij lange na nog niet voldoende zijn om de opstand van de Taliban in toom te houden.

De Democratische presidentskandidaat hevelt graag militairen over van Irak naar Afghanistan.

Maar eerder was er toch ook al sprake van dat al de Amerikaanse mariniers, 32.000 manschappen, in Afghanistan zouden worden gestationeerd.

Het hele jaar door vragen commandanten al drie extra brigades. Dat zou dan gaan om ongeveer 10.000 manschappen. Er zijn begin dit jaar al 3.200 extra Amerikanen gestuurd, maar de vraag is nog steeds 10.000 troepen meer.

Opstand
In Afghanistan heerst een bloedige opstand van de Taliban en een aantal andere opstandelingen groepen.

De Taliban zwaaiden van 1996 tot ze eind 2001 werden verjaagd door een door de VS geleide coalitie de scepter in het Aziatische land.

In twee maanden tijd leken de islamisten verslagen, en klonken er geluiden dat Afghanistan een succesverhaal aan het worden was qua veiligheid en wederopbouw.

De laatste 2,5 jaar heeft de fundamentalistische moslimbeweging zich volgens deskundigen gereorganiseerd, en voeren ze er een bloedige opstand tegen de regering in Kabul en de aanwezigheid van buitenlandse troepen in het land.

Hierbij zijn de afgelopen 2,5 jaar al ongeveer 15.000 mensen om het leven gekomen.

Geen opmerkingen: